9 (soms gekke) vragen over reiki beantwoord 😉

Ben jij nieuwsgierig naar reiki?

Ik was dat ook! Toch heb ik me helemaal laten verrassen toen ik besloot mijn eerste reikicursus te volgen. Mijn tweede yogaopleiding (een yin yoga-opleiding), ben ik gaan volgen zonder ooit één les yin yoga gevolgd te hebben😉.

Ik vind dat leuk, ergens helemaal blanco ingaan. Zo lees ik bijvoorbeeld ook geen recensies over restaurants, vakantieplekken en meer van dat soort dingen. Ieders beleving is anders en het schept alleen maar verwachtingen.

Natuurlijk houdt niet iedereen van deze manier. Jij wilt misschien juist wel alles vooraf onderzoeken. Daarom heb ik negen vragen en antwoorden over reiki op een rijtje gezet. De meest gestelde vragen vind je terug in de pagina ‘veelgestelde vragen’. Die staan er daarom niet tussen.

1. Moet ik naakt tijdens een behandeling?

Serieus! Een van de cursisten vertelde dat ze jaren geleden een reikibehandeling had geboekt. Ze werd verzocht zich uit te kleden… Geloof me, als iemand je dit vraagt, ga dan heel snel op zoek naar een ander! De energie gaat natuurlijk gewoon door kleding heen.

2. Kan ik ook reiki toepassen als ik geen cursus gevolgd heb?

Als jij vanuit nature goed bent ‘aangesloten’ op het energieveld, zoals sommige magnetiseurs bijvoorbeeld, dan kan dit zeker. Het risico is echter dat je energie weggeeft uit jouw eigen energievoorraad. Gevolg is dat je moe, uitgeput en uiteindelijk ziek kunt worden. De afstemming die je krijgt tijdens een reiki-inwijding, zorgt ervoor dat je niet alleen energie geeft, maar ook ontvangt. Je wordt een soort ‘doorgeefluik’. Je geeft dan niks weg uit je eigen voorraad, je wordt er zelfs beter van!

3. Is een erkende leraar beter dan een vrije reikileraar?

De kwaliteit van een leraar is afhankelijk van veel factoren. Hoe is de leraar bijvoorbeeld zelf opgeleid? Hoe is zijn verantwoordelijkheidsbesef en hoe werkt hij of zij zelf met reiki? Is reiki in zijn leven geïntegreerd of heeft hij alle cursussen in zo’n korte tijd doorlopen dat hij zelf nog nauwelijks besef heeft van de essentie van de energie?

Het erkend worden door een vereniging geeft over het algemeen geen garantie voor een goede leraar. Belangrijker is om naar de leraar zelf te kijken en bij jezelf na te gaan of de leraar bij jou past.

4. Moet een leraar bij een organisatie aangesloten zijn?

Nee hoor! Het zeg namelijk niets over de kwaliteit van de leraar. Zie de vraag hiervoor. Er zijn veel goede leraren die bij geen enkele organisatie aangesloten zijn. Zij willen graag zelfstandig blijven en zij werken met net zoveel respect voor het reikisysteem als iemand die misschien wel aangesloten is. Soms wordt een leraar later alsnog ‘vrij’ omdat zij zich niet meer kunnen verenigen met de doelstellingen van de vereniging waar zij lid van zijn.

Mikao Usui was ook niet aangesloten bij een vereniging 😉

5. Reikileraren worden zelf ook ziek. Hoe kan dat?

Reiki is helaas geen wonderpilletje 😉 De energie werkt puur ondersteunend voor ons energiesysteem en ons zelfgenezend vermogen. Reiki brengt je niet het eeuwig leven en het voorkomt niet dat je ziek wordt of dood gaat. Energie ondersteunt je bij ieder proces, zelfs bij een sterfproces. Ikzelf merk wel dat ik veel minder vaak ziek ben, en als ik ziek ben, ik super snel weer beter ben.

6. Mag ik gelijk al reikibehandelen na het volgen van een cursus?

Zeker! Na je inwijding kun je direct aan de slag! Ik adviseer altijd eerst jezelf een tijdje reiki te geven en pas daarna anderen te gaan behandelen. Het risico is anders groot dat je jezelf vergeet omdat je aandacht naar anderen gaat. JIJ bent de belangrijkste!

7. Ben ik een healer na het volgen van de cursus?

Oeh, dat is een lastige. Healer betekent genezer. En je helpt mee met het genezingsproces. Maar eigenlijk ben je alleen een ‘doorgeefluik’ voor de energie. En is de eigenlijke healer, het zelfgenezend vermogen van de reiki-ontvanger.

8. Kan ik meer mensen tegelijk behandelen?

Ja dat kan!  Lees in dit blog over de reikidoos hoe je dit heel makkelijk kunt doen.

9. Kan ik de accu van mijn auto opladen met energie?

Ik heb wel eens gehoord dat in sommige boeken staat dat je de lege accu van een auto met reiki op kunt laden. Nu is reiki natuurlijk wel energie, maar of het je accu kan opladen??? Ik geloof er niet in. Overigens heb ik het nog nooit geprobeerd en ik ga dat ook niet doen. Maar wil jij het uitproberen en het blijkt te werken? Dan wil ik wel heel graag weten! 😊

Lieve groet, Debby

Ben je geïnspireerd om zelf reiki te leren? Dat kan natuurlijk 😊. Wil je meer weten? Hier lees je wat een cursus Reiki 1 en 2 je brengt. Heb je al Reiki 1 en 2 gedaan, dan is de Reiki 3A een mooi vervolg. Hopelijk tot ziens!

Lees ook mijn andere blogs