Goed aarden of gronden. Waarom eigenlijk?

Hoor jij ook zo vaak dat ‘gronden’ belangrijk is? Je doet netjes mee met de grondingsoefeningen, bijvoorbeeld tijdens een yogales of aan het begin van een meditatie.  En dat voelt fijn.
Maar weet je ook waarom dit belangrijk is? En weet je dat juist ‘spirituele’ mensen vaak niet goed gegrond zijn? Als ik er zelf niet heel bewust mee omga, heb ik ook de neiging om niet goed gegrond te zijn. Mede doordat ik veel met de reiki-energie werk.

Ik leg je in het kort uit hoe het zit 😊

Ons energiekanaal

Aan de binnenkant van onze ruggengraat loopt een energiekanaal. Aan dit energiekanaal zijn de 7 hoofdchakra’s gehecht. Dit energiekanaal is het kanaal waardoor de reiki-energie het lichaam binnenkomt en waar het doorheen stroomt. Het is ook het kanaal waardoor deze energie kan worden geaard.

Ik leg in deze blog niet de werking of het doel van de chakra’s uit, maar ik wil wel even kort bij chakra 7 en 1 stilstaan, omdat dit elkaars tegenpolen zijn en invloed hebben op het aardingsproces.

Chakra 7, Sahasrara, het kruinchakra

Omdat de 7 hoofdchakra’s geteld worden vanaf de stuit, wordt het kruinchakra het zevende chakra genoemd. Het hecht zich aan het bovengenoemde energiekanaal in het midden bovenop het hoofd en het straalt omhoog richting het universum. Het is het chakra van onze spiritualiteit. Hoe meer dit chakra bloeit, hoe meer we ons deel voelen van een groter geheel. Als je spiritueel groeit, dan opent dit chakra zich.

Chakra 1,  Muladhara, het basis- of wortelchakra

De tegenpool van het kruinchakra is het basis- of wortelchakra. Het hecht zich aan het energiekanaal ter hoogte van de stuit en het straalt omlaag naar de aarde en verbindt ons ook daarmee. Het kan levenskracht uit de aarde omhoog zuigen en het kan negatieve energie naar de aarde afvoeren. Het kruinchakra heeft de fijnste (hoogste) trilling, het basischakra heeft de grofste trilling (om ons te verbinden met de materie).

Dromen doe je in je hoogste chakra’s, dingen voor elkaar krijgen doe je met je basischakra. Je kunt je dromen dus waarmaken als je kruin- en basischakra goed samenwerken.

Aarden

Dit samenwerken tussen je kruin- en basischakra is wat ‘aarden’ wordt genoemd: het naar beneden stromen van de energie van hogere chakra’s tot in en door het basischakra. Zo kan je idee, geboren in de hoogste chakra’s, vorm krijgen op aarde!

Niet geaarde spiritualiteit

Voor een goede doorstroming van de energie is het dus super belangrijk dat dit energiekanaal overal evenveel geopend is. De hogere chakra’s dienen dus net zoveel open te zijn als de lagere chakra’s. En hier gaat het nog wel eens mis! Bij niet geaarde spiritualiteit zijn de hogere chakra’s meer open dan de lagere chakra’s. Het kanaal is wel open, maar de energie stroomt (niet goed) door naar de aarde.

Gevolgen van niet goed geaard zijn:

  • Het hoofd is overvol doordat de energie niet goed naar beneden kan stromen. Je voelt je ‘wattig’.
  • Je blijft teveel denken. Doordat de gedachte-energie niet in de lagere delen van je lichaam wordt verwerkt, blijf je maar ‘malen’. Gedachten worden steeds maar weer herhaald omdat er niets mee gebeurd.
  • Je komt niet tot handelen. Veel denken dus en weinig doen.
  • Je bent niet effectief en niet efficiënt bezig.
  • Je hebt koude voeten, soms zelfs ook koude onderbenen

Kortom: je krijgt je dagelijkse leven niet goed voor elkaar!

Daarom is het zo belangrijk om bewust te gronden, zeker voor mensen die veel met spirituele zaken bezig zijn. Zij werken veel met en in de hogere chakra’s.

Grondingstips! Wat werkt voor mij

  • Ik ga graag naar buiten, de natuur in. Maak een strand- of boswandeling.
  • Loop zoveel mogelijk op blote voeten zodat je voetchakra’s de aarde raken.
  • Draag natuurlijke sokken, bijv. katoen, wol of bamboe. Synthetische sokken verstoren je energieveld.
  • Werk in de aarde. Bijvoorbeeld lekker met je handen in je (moes)tuin bezig zijn.

Daarnaast kun je natuurlijk ook BEWUST gronden met behulp van grondingsoefeningen. Ik geef je mijn favoriet 😉

Mijn favoriete grondingsoefening

Vaak wordt gezegd dat je je voorstelt dat er wortels uit je voeten of uit je stuit groeien, naar het midden van de aarde. Via die wortels neem je dan energie op uit de aarde en laat je negatieve energie teruglopen in de aarde.

Voor mij voelde dat altijd wat ielig. Mijn ingebeelde wortels waren niet zo dik en stevig waardoor ik nog steeds niet het idee had dat ik nou lekker stevig in de aarde geankerd was.

Toen bedacht ik me dat ik in mijn verbeelding natuurlijk net zo goed de aarde omhoog kan laten komen naar mijn kuiten of knieën. En op die manier wel stevig met de grond verbonden zijn. Net als op het blogplaatje. Op die manier voel ik me wel stevig verbonden en één met Moeder Aarde. Zodat ik mijn dromen waar kan maken op aarde!

Misschien werkt deze manier ook goed voor jou! Succes!

Lieve groet, Debby

Ben je geïnspireerd om zelf reiki te leren? Dat kan natuurlijk 😊. Wil je meer weten? Hier lees je wat een cursus Reiki 1 en 2 je brengt. Heb je al Reiki 1 en 2 gedaan, dan is de Reiki 3A een mooi vervolg. Hopelijk tot ziens!

Lees ook mijn andere blogs