Mediteren moeilijk? Deze AUM-mantra (cadeautje!) helpt

“Meditation is the only royal road to the attainment of Freedom.  It is a mysterious ladder which reaches from earth to heaven, from error to truth, from darkness to light, from pain to bliss, from restlessness to abiding peace, from ignorance to knowledge, from mortality to immortality.”
Swami Sivananda in “Bliss Divine”
  (mijn swami 😉)

Mediteren is goed voor je (maar dat wist je vast al)

Je hoort het, je leest het en de westerse wetenschap heeft het inmiddels zelfs bewezen (en dan is het waar haha). Toch ervaren we meditatie vaak als moeilijk en/of onnodig. Met helaas als gevolg dat we óf al snel weer ophouden óf zelfs niet eens beginnen… Herkenbaar?

Wat mij echt hielp was inzicht te krijgen in het ‘waarom’ mediteren goed is voor je. Daarnaast wilde ik uitvogelen hoe ik het zo goed mogelijk vol kon houden. Op mijn manier. Want dan kan ik het beter volhouden.

Dus waarom mediteren?

Tuurlijk, het uiteindelijke doel is éénwording met het Universum, God, de Bron of hoe jij het noemt. Maar vaak is dit zooo’n stap ver weg, is dit concept nog zooo abstract, dat je er niks bij voelt. En dus begin je maar niet.

Zonde! Want er zijn nog veel meer mooie redenen waarom mediteren fijn is, bijvoorbeeld:

 • Je wordt er ontspannen en creatiever van
 • Je stresshormonen verminderen
 • Je leert jezelf (steeds beter) kennen
 • Je wordt geduldiger en je schiet minder snel in onbewuste responses

Klinkt goed toch? Misschien denk je nu:

 • Ik kan mijn hoofd nooit leegmaken! Nee, dat klopt, dat gaat je ook niet lukken. Relax dus hierover. Gedachten zijn niet zomaar uit te zetten en al helemaal niet op commando 😉 De bedoeling is dat je je gedachten observeert, waarneemt. En ze dan loslaat als ballonnen die wegvliegen. Vervolgens keer je weer terug naar ‘stilte’. Vergeet vooral het Reiki principe ‘alleen vandaag zal ik mij niet ergeren’ niet. 😉
 • Ik kan geen half uur stilzitten in ‘lotus’ houding. Laat dit ook los alsjeblieft. Zit gewoon zoals jij het fijn vindt (bijvoorbeeld op een stoel). Probeer wel je rug zo recht mogelijk te houden (kussen in je rug) en je voetzolen op de grond voor gronding. Begin eens met 5 of 10 minuten op een tijdstip dat jou het meest schikt. Je kunt altijd uitbreiden.

Er zijn verschillende manieren om te mediteren

 • Je kunt liggend of zittend mediteren, met of zonder begeleide meditatie,
 • je kunt je focussen op je ademhaling, op je hart, of je derde oog (het gebied iets boven het midden van je wenkbrauwen)
 • Gevoelsmensen vinden mediteren (lees: focussen) op het hart vaak fijn en intellectuele mensen houden vaak meer van mediteren op het derde oog.

MIJN manier om te mediteren

Toen ik mijn eerste yogaopleiding deed in India, ging ’s ochtends de bel om 05.15 uur. 05.30 uur stond ik dan op, snel douchen (koud, maar dat is in India véél minder koud dan hier 😊) want om 05.55 moest ik me melden en klaar zitten in de grote meditatieruimte. Om 06.00 uur startten we dan de dag met eerst een half uur meditatie.

En ooooo….. wat kwam er een weerstand naar boven…

 • ik kwam toch voor de yoga, niet voor de meditatie…
 • mijn lichaam deed zo’n pijn van al dat zitten op de grond de hele dag, weken lang, grrrrr…. Hoe kon ik dat nu negeren…
 • ik zag een van de teachers op het podium elke keer in slaap sukkelen, dus waarom zou ik het überhaupt proberen als zij het al niet kunnen…
 • en nog veel meer excuses en overtuigingen die mijn ego maar kon verzinnen.
 • Haha, je begrijpt dat het even geduurd heeft voordat ik de moed kon vinden om – eenmaal terug in Nederland - weer met mediteren te beginnen.

Meditatie met het mantra AUM (ohm, om)

Wat ik daar wel helemaal te gek vond, buiten de ochtendtemperatuur, de yogalessen en de mooie natuur, was een fantastische mantra AUM die er elke ochtend, een kwartier vóór de meditatie, werd gedraaid. Dit mantra had zo’n diepe vibratie, daar werd ik helemaal relaxed van!

Je voelt ‘m al aankomen, dat is hoe ik nu dus mediteer. Heerlijk op de mantra AUM, ingesproken door één van de teachers van de Ashram in India. De ene keer mediteer ik wat langer dan de andere keer, maar net hoe het uitkomt. En soms chant ik AUM hardop mee. Heerlijk die vibratie door je borst! Het helpt mij te focussen en mijn gedachten rustig te houden. Ik denk dat mijn manier - het combineren van meditatie met het beluisteren van het AUM mantra - ook jou kan helpen! En daarom heb ik een cadeautje voor je:

Download gratis mijn favoriete AUM chanting uit India
Wil mijn AUM mantra uit India graag horen en zelf gebruiken? Download ‘m hier gratis. Ik deel ‘m graag met je (met toestemming van de Radjesh, de maker). Geef je ‘m door aan een ander? Dan zou het TOF zijn als je meldt dat je ‘m via YogaReiki.nl ontvangen hebt 😉

Wil je meer weten over het mantra AUM? Lees dan ook mijn blog: Wat maakt de klank AUM zo magisch?

Succes, en maak het jezelf niet te moeilijk. Vind vooral jouw manier, ga je daar steeds comfortabeler bij voelen en je zult zien dat je straks niet anders wilt!

AUM Shanti! Debby

Debby Kluyskens-Zonneveld zittend op de grond voor een schoolbus

Ben je geïnspireerd om zelf reiki te leren? Dat kan natuurlijk 😊. Wil je meer weten? Hier lees je wat een cursus Reiki 1 en 2 je brengt. Heb je al Reiki 1 en 2 gedaan, dan is de Reiki 3A een mooi vervolg. Hopelijk tot ziens!

Lees ook mijn andere blogs