Wat maakt de klank van het mantra AUM zo magisch?

Aum is een prachtige klank en natuurlijk hét mantra van yogi’s. Maar waar gaat dit mantra eigenlijk over?

Er zijn twee quotes die naar mijn idee goed aangeven waar de klank Aum voor staat:

  • “Om represents everything – the beginning, the middle and the end, the past, the present and the future. It encompasses all sounds – mankind, nature, machinery … it is the hum of the earth” (bron onbekend)
  •  “If you want to find the secrets of the universe, think in terms of energy, frequency and vibration.” The very foundations of our Universe, of matter and thought, appear to lie in sound vibration (Nicola Tesla)


AUM is het oergeluid van het Universum

Uit deze klank is alles ontstaan. De trilling van deze klank heeft een verheffende werking op de trilling van het lichaam heeft, waardoor een hoger bewustzijn bereikt wordt.

Vanuit een yogaperspectief is er een diepgaand verband tussen spraak (de uitdrukking van onze gedachten) en prana (de levensenergie die wordt gedragen door de adem). Wanneer we spreken, benoemen we onze realiteit, terwijl we de kracht van de adem gebruiken om onze woorden te vormen en uit te drukken: Spraak is dus prana in actie! Prana creëert natuurlijk geluid.

Download mijn favoriete AUM chanting
Tijdens mijn yoga opleiding in India merkte ik dat het chanten van AUM me goed deed. Om 6.00 uur ’s ochtends ‘ontwaakte’ ik tijdens Satsang door het geluid van AUM. Zoals ik ‘m daar hoorde.. zo vol en relaxend, een geweldig begin van de dag! Wil je deze mooie opname ook hebben? Lees dan mijn blog over meditatie. Daar vind je ook de link..😊

Is het nu OM, OHM of AUM?

AUM is zowel een visueel symbool als een heilige klank (ook wel mantra genoemd) die op zijn beurt ook weer is samengesteld uit de drie klanken ‘A’, ‘U’ en ‘M’ – AUM. En hoewel het vaak geschreven wordt als OM of OHM, is AUM daarom eigenlijk de juiste schrijfwijze.

De uitspraak van AUM stap voor stap:


1: ‘A’ (uitgesproken als een langgerekt  ‘aaah’)

Het geluid ‘Aah’ vertegenwoordigt het begin – de schepping van het universum en alles wat erin zit en het staat symbool voor de ‘bewuste of waaktoestand’. In de hindoe-traditie wordt de klank geassocieerd met Brahma – de Schepper. Het geluid begint in de buik en trilt in het bovenste gedeelte van de borst. De tong blijft onder in de mond en de lippen zijn gescheiden, waardoor een gevoel van openheid ontstaat. Het is het eerste geluid van een pasgeboren baby.

2. ‘U’ (een langdurig ‘oooh’-geluid)

Dit geluid staat voor de stabiliteit. De energie die jou en de wereld in stand houdt en ondersteunt. Het wordt geassocieerd met de Hindoe God, Vishnu – de Bewaarder. Vanaf het ‘A’-geluid beginnen de lippen samen te bewegen en het geluid komt geleidelijk naar voren, rollend langs het gehemelte en trillend in de keel.

3. ‘M’ (‘mmmm’-geluid)

Kenmerkt het geluid van het insluiten en het begin van het einde. Het wordt geassocieerd met Shiva – vaak bekend als de ‘vernietiger’ maar Shiva staat ook voor de kracht van voltooiing en afronding. Hier komen de lippen samen om een ​​langdurig zoemend geluid te creëren. Het is het laatste geluid van een stervende.

Het geluid van de stilte …

Er is ook nog een vierde geluid: stilte. Dit is het residu wat er is/achterblijft zodra de ademhaling en het geluid vervagen. Ontstaan ​​uit stilte, onderhouden door stabiliteit en weer vervagend in stilte…

AUM vertegenwoordigt het feit dat alles voortdurend verandert – van beweging naar stilstand, van geluid naar stilte, de eindeloze cyclus van leven…

Welke mantra hoort bij welk chakra?

Weet je dat je je chakra’s kunt beïnvloeden door mantra’s te chanten? Er zijn natuurlijk meerdere manieren, maar één manier is door je te focussen op een bepaald chakra (of gebied van het lichaam) en dan de bijbehorende mantra te chanten.

AUM wordt het meest geassocieerd met de 6e (tussen de wenkbrauwen) en 7e (kruin) chakra’s. Andere lettergrepen zijn verbonden met elk van de andere chakra’s.

  • Chakra 1 – wortel “LAM”
  • Chakra 2 – sacraal/navel “VAM”
  • Chakra 3 – zonnevlecht “RAM”
  • Chakra 4 – hart “YAM”
  • Chakra 5 – keel “HAM”
  • Chakra 6-7 – derde oog – kruin “OM”

AUM is magisch!

Tijdens mijn yoga-opleiding in Amsterdam moesten we eens met z’n allen in een kring gaan zitten (in totaal een man of 25) en 5 man mochten in de kring op de grond gaan liggen. De mensen in de kring moesten allemaal tegelijk AUM chanten en degenen die op de grond lagen, mochten ervaren wat dit met je doet…

Wauw, kun je je voorstellen hoe het voelt als zoveel mensen tegelijk uit volle borst AUM chanten en jij wordt omgeven door deze vibraties? Helemaal TOP! Aum is magisch!

Nogmaals, wil je mijn mooi AUM mantra uit India zelf horen? Lees dan ook mijn blog over meditatie en download ‘m daar gratis. 😉

Veel plezier ermee!

Liefs van Debby

Debby Kluyskens-Zonneveld zittend op de grond voor een schoolbus

Ben je geïnspireerd om zelf reiki te leren? Dat kan natuurlijk 😊. Wil je meer weten? Hier lees je wat een cursus Reiki 1 en 2 je brengt. Heb je al Reiki 1 en 2 gedaan, dan is de Reiki 3A een mooi vervolg. Hopelijk tot ziens!

Lees ook mijn andere blogs