Affirmatie: een krachtige tool om jezelf te herprogrammeren

Vrouw aan zee. Titel 'Ik ben een geldmagneet'

Weet je wat ik zo leuk vind aan reiki? Dat het super waardevol is (niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen), dat het eigenlijk heel simpel is (hoewel dat zeker niet betekent dat het ook makkelijk is) en dat het heel toegankelijk is. Zodra je namelijk een inwijding hebt gehad, kun je voor altijd overal reiki toepassen waar jij dat wilt. Je hoeft dus niet super slim te zijn, geen studie behaald te hebben, je leeftijd is onbelangrijk: er zijn geen voorwaarden!

En weet je wat ik zo leuk vind aan yin yoga? Precies hetzelfde! Of je nu jong bent of ouder, super gezond of ziek, yin yoga kun je eigenlijk altijd toepassen. Want zelfs al ben je ziek, als je rustig zittend voorover gaat hangen in je bed, ben je eigenlijk al met yin yoga bezig en daardoor met het herstel van je gezondheid.

Oké, ik hou dus van de toverwoorden: waardevol – simpel – toegankelijk.

Affirmaties: waardevol – simpel – toegankelijk

Als ik naar die combinatie kijk, dan is er nog een techniek die deze eigenschappen bezit, namelijk het gebruik van affirmaties. Zowel de yoga- als de reikileer maakt gebruik van affirmaties. Logisch, want als je eenmaal begrijpt wat een affirmatie is, wat het doet en wat je ermee kunt, dan begrijp je dat je een heel simpel, maar enorm krachtig middel in handen hebt waarmee je sturing kunt geven aan je leven. Yes!!! Weer: super waardevol, simpel en door iedereen te doen dus heel toegankelijk.

Klinkt goed, maar wat zijn dan affirmaties?

Affirmaties zijn krachtige korte zinnen die je – in gedachten of hardop – herhaaldelijk uitspreekt waardoor je je onderbewuste geest (bewust) beïnvloedt. Je onderbewuste gaat de inhoud van deze zinnen geloven en voor waarheid aannemen waardoor je je werkelijkheid van je leven kunt sturen.

We gebruiken heel ons leven al affirmaties

Het lastige is, dat we onbewust eigenlijk ons hele leven al affirmaties gebruiken die ons niet dienen, die ons niet gelukkig maken. Ze zijn van grote invloed op ons, maar daar zijn we ons niet van bewust. We weten wel dat we bepaalde dingen denken en soms ook zelfs hardop zeggen, maar we hebben geen idee van de invloed die ze uitoefenen… Ik denk dat de meesten wel iets herkennen de volgende:

 • ‘Ik ben te dik voor…,
 • ‘Ík ben te oud om…,
 • ‘Ik heb geen geld voor….’,
 • ‘Dit lukt me toch niet’,
 • ‘Ik kan [- vul in- ]  niet’,
 • ‘Ik ben te moe om…’

De kracht van een affirmatie zit ‘m in de herhaling

Als jij steeds voor jezelf (onbewust) herhaald dat je niet mooi bent, te dik bent voor iets, dat je ergens geen geld voor hebt of dat iets je toch niet lukt om welke reden dan ook, dan maak je dit een waarheid. Je gedachten en overtuigingen worden realiteit. Misschien moeilijk te geloven, maar het is echt zo. Terwijl je dit helemaal niet wilt!

Je wilt juist WEL geld hebben en je wilt WEL dat iets je lukt en je wilt je WEL mooi en slank voelen! Ook dan kun je affirmaties gebruiken. Je gaat ze nu BEWUST inzetten. Je gaat dus BEWUST je ONBEWUSTE beïnvloeden.

Hoe werkt een affirmatie?

Eerder zei ik al dat de kracht van een affirmatie zit in de herhaling. Hoe vaker hoe beter, het liefst hardop (bijvoorbeeld onder de douche of in de auto) of in stilte (bijvoorbeeld tijdens je yoga-practice). En als je ‘m tevens opschrijft, maak je ‘m steeds krachtiger. Hang overal briefjes in huis zodat je steeds opnieuw geconfronteerd wordt.

In het begin zal het echt super raar voelen om iets te zeggen over jezelf waarvan je eigenlijk vindt dat het niet waar is. Alsof je liegt tegen jezelf, jezelf in de maling neemt. Maar je zult merken dat hoe vaker je je affirmatie zegt, je je toch anders gaat voelen. En op het moment dat je je anders gaat voelen, in dit geval dus beter, ben je bezig je affirmatie tot waarheid te maken. Dit is wat er gebeurt:

 • Je onderbewuste gaat iets voor waarheid aannemen waardoor je je beter voelt
 • Je frequentie (energetische trilling) gaat omhoog
 • Je trekt (positieve) zaken aan die bij deze nieuwe frequentie horen
 • Je maakt je affirmatie realiteit 😊

Kortom: je bent iets positiefs aan het bevestigen wat nu nog niet zo is, maar je KIEST ervoor waardoor het een feit wordt.

Hoe gebruik je affirmaties?

Een affirmatie werkt het best als je de volgende tips gebruikt:

 • Schrijf jouw persoonlijke affirmatie, of kies er één waar je je goed bij voelt
 • Houd ‘m kort en bondig (zodat je ‘m makkelijk overal in gedachten kunt herhalen)
 • Start altijd met ‘Ik ben….’ of ‘Ik heb…’ Dit bevestigt namelijk iets in de tegenwoordige tijd, alsof je het nu al bent of hebt.
 • Maak ‘m positief

NOOIT starten met ‘Ik wil….’

Waarom niet? Omdat dat aangeeft dat je iets nu niet hebt of bent. ‘Ik wil’ gaat uit van een gebrek of een tekort. Je bent dan je tekort aan het bevestigen. Erg belangrijk dus, NIET doen.

Een paar voorbeelden:

 • Ik ben sterk, krachtig en gezond
 • Ik hou van mijn lichaam
 • Ik heb altijd geld genoeg
 • Ik leef in overvloed
 • Ik ben geliefd
 • Ik geloof in mezelf
 • Ik ben een goede spreker
 • Ik ben creatief en vindingrijk

Ik heb een aantal mooie affirmaties voor je samengesteld. Download ze hier gratis:


Werken met krachtige positieve affirmaties is een speelse manier om je leven te sturen in de richting die jij wilt. Door je gedachten te veranderen, verander je je gevoelens (en andersom). Hoe jij de wereld om je heen ervaart, is namelijk maar net hoe jouw geest hem wil ervaren. En hoe jij de wereld ziet, bepaal je helemaal zelf.

Stuur je leven

Ik zei al dat het een simpele manier is, maar niet persé makkelijk. Je moet het namelijk wel DOEN en VOLHOUDEN. Niet een week, maar weken. Het leuke is dat als je merkt dat het werkt, je gewoon een volgende affirmatie kunt maken waar je mee aan de gang kunt.

Stuur je leven zoals JIJ het wilt!

Liefs van Debby

Debby Kluyskens-Zonneveld zittend op de grond voor een schoolbus

Ben je geïnspireerd om zelf reiki te leren? Dat kan natuurlijk 😊.Wil je meer weten? Hier lees je wat een cursus Reiki 1 en 2 je brengt. Heb je al Reiki 1 en 2 gedaan, dan is de Reiki 3A een mooi vervolg. Hopelijk tot ziens!

Lees ook mijn andere blogs: