Yoga in 1000 woorden. Een korte samenvatting

Yogi in boot asana

Yogi in boot asanaWanneer ik het over yoga heb, denken sommige vrienden van mij aan moeilijke oefeningen op een matje, lang stilzitten met je ogen dicht en het galmen van het woord ‘ohm’. Ik moet dan altijd een beetje lachen: heerlijk die clichés en zo lekker kort door de bocht! In deze blog wil ik een kort samenvatten waar yoga over gaat. Dit is natuurlijk onmogelijk te doen in een paar alinea’s. Dat realiseer ik mij. Zie het alsjeblieft als een zeer beknopte basis. Daar gaan we:

Yoga is een oude wetenschap die zich bezighoudt met het lichaam, de geest (mind) en de ziel. Letterlijk vertaald uit het Sanskriet betekent yoga ‘juk’. Dat weer staat voor ‘verbinding’, waarbij yoga je lichaam, geest en ziel verbindt, maar je ook helpt om verbinding te maken het universum. Het oorspronkelijke doel van yoga is om je te helpen met persoonlijke groei, het ontwikkelen van zelfkennis en het vinden van innerlijke rust. Bijkomend voordeel is dat yoga natuurlijk ook heel gezond voor je is. In de yogafilosofie wordt voor het ultieme doel, het begrip ‘Samadhi’ gebruikt. Dit betekent ‘het hoogste’, de samensmelting met God. In het westen bekend als ‘verlichting’.

Yoga is geen godsdienst

Yoga is een systeem dat lichaam en geest in verbinding brengt. Hoewel het hindoeïsme invloed heeft gehad, is de leer van zelfbewustwording onafhankelijk van een bepaalde religie of geloof. Dat spreekt mij zo aan: of je religieus ben of niet, iedereen kan het pad van yoga bewandelen, net als bij reiki. Soms wordt in de yogateksten gesproken over een goddelijkheid of God. Hiermee wordt verwezen naar iets wat de mens niet zelf in de hand heeft. Je kunt die ook lezen als het leven zelf, het universum. Of als liefde.

De belangrijkste bronnen voor het yogasysteem

In India is yoga al meer dan 3500 jaar bekend, volgens sommigen zelfs langer. De Upanishaden, een verzameling oude teksten, de Bhagavad Gita, een superlang episch gedicht in versvorm en de soetra’s (leidraden) van de grote Patanjali zijn geschriften die worden beschouwd als de basis voor het yoga. Ook het handboek Hatha Yoga Pradipika, waar de lichaamsoefeningen in worden besproken is een belangrijke bron in het yoga systeem.

Zoals gezegd heeft het hindoeïsme veel invloed gehad op yoga. Van de drie belangrijke hindoeïstische goden Brahma, Vishnu en Shiva, wordt de Shiva gezien als de god van de yogi’s. Hij staat voor transformatie.

Hulpprogramma om gelukkig te zijn

Yoga gaat over het beheersen van de geest. Volgens Patanjali voorkom je met rust in je geest het ontstaan van lijden. Rust in de geest leidt vervolgens tot gelukzaligheid. Het achtvoudig pad van Patanjali is een soort levenshulpprogramma om de geest tot rust te brengen en een stappenplan voor persoonlijke groei. Het programma bevat heel praktische stappen en aanwijzingen. Bijvoorbeeld over hoe je met je lichaam om moet gaan. De asana’s, de lichaamshoudingen waar yoga vaak bekend om staat, worden ook in die stappen behandeld. Het hulpprogramma van Patanjali beschrijft:

  1. Hoe je je moet gedragen tegenover anderen
  2. Hoe je je moet gedragen tegenover jezelf
  3. Hoe je met je lichaam moet omgaan
  4. Hoe je moet ademhalen
  5. Hoe je je zintuigen beheerst
  6. Hoe je je concentreert
  7. Hoe je mediteert
  8. Wat het hoogste doel is

Hatha yoga is een verzamelterm voor lichamelijk gericht yogastijlen

De Hatha Yoga Pradipika, een boek uit de 15e eeuw, gaf yogi’s voor het eerst heel praktische oefeninstructies. Daarom wordt Hatha yoga vaak gebruikt als verzamelterm voor de meer lichamelijk gerichte yogastijlen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Power yoga, Bikram yoga en Ashtanga yoga. Bij Hatha yoga (dat weer gebaseerd is op de Raja yogastijl) wordt veel belang gehecht aan het energetisch inzetten van het lichaam om de geest onder controle te krijgen. Het energetisch lichaam bestaat uit prana (levensenergie, die in het Reiki systeem ‘Ki’ heet), kosha’s (lagen van het lichaam) en nadi’s (energiekanalen die de levensenergie door het lichaam verspreiden). De chakra’s zijn energiecentra in het lichaam. In verschillende yogastijlen probeert men, net als bij reiki, blokkades in de chakra’s op te heffen zodat energie vrij naar deze energiecentra kan stromen.

1,6 miljoen yogi’s in Nederland

Volgens de Internationale Yoga Federatie beoefenen wereldwijd zo’n 300 miljoen mensen yoga. In Nederland waren dit er vorig jaar 1,6 miljoen. Dat is 12% van de Nederlanders! Die 1,6 miljoen mensen doen vooral aan vormen als Meditatie en Mindfulness, Bikram Yoga en Vinyasa Yoga. Bikram yoga is een yogastijl die Bikram Choudhury heeft bedacht. Hier doe je 26 houdingen in een verwarmde ruimte. Ik ben gevoelig voor warmte dus voor mij is Bikram niks. Vinyasa yoga is een dynamische vorm van yoga en is momenteel de meest voorkomende yogastijl. Vinyasa staat ook wel bekend als Flow yoga: Je flowt als het ware van de ene naar de andere houding.

Veel stijlen yoga

Belangrijk is om te weten dat er meerdere yogastijlen en -scholen zijn. Ikzelf heb in India Sivananda yoga geleerd. Een klassieke vorm van hatha yoga ontwikkeld door Swami Sivananda rond 1930. Ik ben ook helemaal fan van Yin Yoga. Yin Yoga is een relatief nieuwe yogavorm waarin houdingen langer worden vastgehouden. Yin Yoga focust minder op spieren maar veel meer op je dieperliggend bindweefsel. Yin Yoga is daarom goed te combineren met reiki.

Andere yogavormen

Er zijn ook yogastijlen die minder de nadruk leggen op het lichaam. Karma yoga is de yoga van het onbaatzuchtig helpen van anderen. Deze vorm van yoga kun jij in je dagelijks leven altijd doen, daar hoef je niks voor te leren. Bhakti is een yogavorm die zich richt op overgave aan God. Het chanten van mantra’s wordt bij deze vorm veel gedaan. Jnana yoga heeft een meer filosofisch karakter. Er valt dus te kiezen.

325 miljoen euro business in Nederland

De website yoganederland.nl heeft onderzoek naar yoga in Nederland laten uitvoeren. De voornaamste reden die mensen opgeven om aan yoga te doen is stressvermindering. Flexibeler worden komt op de tweede plaats. En die 1,6 miljoen yogi’s geven per persoon gemiddeld 300 euro per jaar uit aan yoga, dat is ruim 325 miljoen euro per jaar in totaal. Afgezien van de leskosten gaat er ook nog aardig wat geld zitten in yogakleding, het bekende matje en een yogareis- of retreat.

Ander leuk feitje: 49% van de yogabeoefenaars geeft aan dat hun seksleven beter is geworden. Of dit te maken heeft met een betere balans tussen mind and body of simpelweg omdat de toegenomen flexibiliteit tot meer creativiteit tussen de lakens leidt, wordt in het onderzoek niet vermeld.

Liefs van Debby

Debby Kluyskens-Zonneveld zittend op de grond voor een schoolbus

Ben je geïnspireerd om zelf reiki te leren? Dat kan natuurlijk 😊.Wil je meer weten? Hier lees je wat een cursus Reiki 1 en 2 je brengt. Heb je al Reiki 1 en 2 gedaan, dan is de Reiki 3A een mooi vervolg. Hopelijk tot ziens!

Lees ook mijn andere blogs: